Sociale veiligheid op school voor een goed leer- en werkklimaat

Veelgestelde vragen

Je vind hier antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons via onderstaande gegevens.

Ik had al een account op de oude website, zijn mijn gegevens overgenomen?

Nee. Als je gebruikmaakte van digitaalveligheidsplan.nl voor juni 2023 zijn jouw gegevens niet overgezet naar deze nieuwe website. Het was technisch niet mogelijk om de gegevens over te zetten. Sinds 1 januari 2024 is de oude omgeving offline gegaan. 

Maak dus een nieuw account aan op deze website en start met jullie schoolveiligheidsplan.

Wat is er veranderd ten opzichte van het oude Digitaal Veiligheidsplan?

Niet alleen het uiterlijk, maar ook het 'innerlijk' van het Digitaal Veiligheidsplan is veranderd. We zetten hier de veranderingen op een rijtje:

 1. Geen cijfers, maar raderen
  De thema's van het Digitaal Veiligheidsplan zijn niet veranderd. Alleen maken we nu geen gebruik van nummers, maar maken we het meer visueel door de raderen te gebruiken. Elk radertje heeft een eigen thema en kleur. 

  Wat is er met nummer 7 gebeurt van het oude Digitaal Veiligheidsplan? Deze hebben we verwerkt in elk van de raderen als sub-thema. 

 2. Mijn documenten
  Je voegt in dit Digitaal Veiligheidsplan online documenten toe. Deze staan ergens online (Google Drive, Dropbox, Teams, intranet) en via een link voeg je deze toe aan jullie schoolveiligheidsplan. Deze komt als linkje in het veiligheidsplan (PDF) te staan. 

 3. Op één plek inloggen
  Je kunt nu inloggen op één en dezelfde plek, het systeem herkent zelf of je in de scholenversie of besturenversie werkt. Daarbij kan je ook wisselen tussen de verschillende accounts, doe dit alleen als dit noodzakelijk is. 

 4. Wetten- & inspiratiebox
  Om de gebruikers te helpen hoe ze invulling kunnen geven aan bepaalde thema's geven we in de inspiratiebox handvatten: tools, artikelen, conferenties of trainingen. 

  Daaronder vind je de wettenbox, hierin zie je of het sub-thema ook in de wet verankerd ligt. Je kunt ook op de link klikken als je meer wilt lezen over deze wet. 

 5. Inspiratie in de mail
  Het Digitaal Veiligheidsplan is een actieve tool die je door het jaar heen aanvult of aanpast, zodat jullie op school ook actief aan de slag gaan met de sociale veiligheid. Daarom versturen we een paar keer per jaar een inspiratiemail met tips over het Digitaal Veiligheidsplan en handvatten om aan de slag te gaan met jullie veiligheidsbeleid op school.
Waarop is het Digitaal Veiligheidsplan gebaseerd?

Het digitaal veiligheidsplan is gebaseerd op het raderwerk van sociale veiligheid. Lees hier meer over het raderwerk.

Is er een gemiddelde tijd die een school kwijt is om het digitaal veiligheidsplan te doorlopen?

Hoe lang je bezig bent met het invullen van het veiligheidsplan hangt af van een aantal factoren. Gebruik je het als levend document? Betrek je alle geledingen bij het opstellen van het veiligheidsplan? Welke zaken zijn er al op orde? Welke richtlijnen bestaan er al vanuit het bestuur? Deze factoren hebben invloed op de tijdsinvestering.  

Maak je een plan per brinnummer of per gebouw/locatie?

Het toevoegen van een brinnummer is geen vereiste voor het aanmaken van een account. Wij adviseren om per school een account aan te maken. Indien de school onder een groter bestuur valt, kunnen besturen voor de individuele scholen een plan aanmaken. Het bestuur geeft dan richtlijnen mee. 

Kun je ook zelf je wachtwoord veranderen?

Helaas is het veranderen van je wachtwoord op dit moment niet mogelijk. Je krijgt bij het aanmaken van een account een wachtwoord toegestuurd naar het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld. Wanneer je je wachtwoord bent vergeten kun je gemakkelijk een nieuw wachtwoord aanvragen door op ‘wachtwoord vergeten’ te klikken. Je krijgt dan een nieuw wachtwoord toegestuurd.

Is er een voorbeeld voorhanden van een 'ingevuld plan'?

Elke school is uniek. Dat betekent dat ook je veiligheidsplan uniek is. Om deze reden is er geen voorbeeld voorhanden. Wel kun je gebruik maken van de inspiratie in de inspiratiebox om je te laten inspireren. 

Kunnen we een testversie aanmaken om eens te proberen?

Het gebruik van de tool is gratis. Je kunt kosteloos en vrijblijvend een account aanmaken om de tool uit te testen.

Voor wie is deze tool?

Het Digitaal Veiligheidsplan is ontwikkeld naar aanleiding van de Wet veiligheid op school. Om scholen uit het primair onderwijs, speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs te ondersteunen bij het maken van een Schoolveiligheidsplan. Ook het mbo kan gebruik maken van de tool: de inspiratiebox en wettenbox zijn toegespitst op het mbo. 

Het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs kunnen deze tool uiteraard ook gebruiken, maar de box met de wetten is niet volledig op hen van toepassing. 

Zijn er kosten verbonden aan het veiligheidsplan?

Nee, het aanmaken van een account en het werken in het Digitaal Veiligheidsplan is gratis.

Kan ik advies krijgen bij het invullen van het Digitaal Veiligheidsplan?

Ja, je kunt geheel gratis contact opnemen met het Adviespunt van Stichting School & Veiligheid. Wij zijn gespecialiseerd in vraagstukken rondom sociale veiligheid in het onderwijs. Elke schooldag bereikbaar van 09.00 tot 16.00 uur via 030 285 66 16.

Heb je een technische vraag omdat je bijvoorbeeld niet meer kunt inloggen. Neem dan contact op via de mail: digitaalveiligheidsplan@schoolenveiligheid.nl.

Hoe werkt 'Mijn documenten'?

Bij Aan de slag zie je bij elke vraag een mogelijkheid om documenten toe te voegen onder 'mijn documenten'. Dat kan je doen door een link toe te voegen. Het document sla je dus op in de cloud. Denk aan Google Drive, Dropbox, Teams of intranet. Je geeft aan deze link ook een titel mee, deze verschijnt in jullie schoolveiligheidsplan (PDF). 

Dit heeft ook een voordeel: als je een document aanpast in Teams of Google Drive hoe je hier niet een nieuwe link te plakken en blijf je schoolveiligheidsplan dus altijd up-to-date. 

Je moet de link natuurlijk wel aanpassen als de URL anders is geworden omdat je deze bijvoorbeeld opnieuw hebt geüpload naar de cloud. 

Hoe download ik ons schoolveiligheidsplan naar mijn computer?

In de menubalk zie je 'Mijn veiligheidsplan' staan. Hier vind je een knop waar je jullie schoolveiligheidsplan downloadt als PDF. Hij opent nu een nieuw venster in je internetbrowser, het verschilt per internetbrowser hoe je deze kunt opslaan op jouw computer:

 • Google Chrome
  Klik rechtsboven op  het downloadicoontje. Deze is nu opgeslagen op je computer, afhankelijk wat de standaardlocatie is voor downloads vanuit je browser. Vaak heet de map ‘downloads’. Om deze niet kwijt te raken is het slim om een speciale map aan te leggen in je documenten waar je alles opslaat van jouw Digitaal Veiligheidsplan.

 • Microsoft Edge
  Klik rechtsboven op    het ‘save’ icoontje. Je kunt nu kiezen waar je dit bestand wil opslaan op je computer. Om deze niet kwijt te raken is het slim om een speciale map aan te leggen in je documenten waar je alles opslaat van jouw Digitaal Veiligheidsplan.

 • Firefox
  Klik rechtsboven op   het ‘save’ icoontje. Je kunt nu kiezen waar je dit bestand wil opslaan op je computer. Om deze niet kwijt te raken is het slim om een speciale map aan te leggen in je documenten waar je alles opslaat van jouw Digitaal Veiligheidsplan.
Is de download van mijn veiligheidsplan (pdf) ook mogelijk in Word?

Je kan zelf altijd alles aanpassen in de invulvelden onder ‘Aan de slag’, dan verandert het direct in de PDF die te downloaden is bij ‘Mijn veiligheidsplan’. Via Adobe kan je zelf de PDF omzetten naar Word.

Kun je vanuit de pdf ook de linken aanklikken, maar dan niet zichtbaar voor externen?

Dat kan. Omdat de toegevoegde documenten in de vorm van een link zijn, linken ze naar documenten op het eigen intranet van de school, met bijbehorende beveiliging. Deze zijn dus niet toegankelijk voor personen die daar geen toegang toe hebben.

Kun je als bestuur bestuursprotocollen in het plan zetten, die dan ook in het plan van de school komt?

In de besturenversie van het Digitaal Veiligheidsplan voegt het bestuur richtlijnen en protocollen toe, die in de scholenversie getoond worden boven de invulvelden bij ‘Aan de slag’.

Kan een bestuur dan bepaalde beleidstukken centraal invullen zodat de scholen de locatiespecifieke gegevens kunnen aanvullen?

In de scholenversie van het Digitaal Veiligheidsplan zijn de richtlijnen en documenten van het bestuur zichtbaar. Deze kan de school overnemen en aanvullen in de invulvelden bij ‘Aan de slag’.

Moet in de besturenversie een volledige toelichting van het bestuur staan of kan dat ook in delen worden aangeleverd bij de scholen?

De bestuursrichtlijnen voor scholen kunnen elk moment worden aangepast of aangevuld.

Kan je een schoolaccount later onderbrengen bij een besturenaccount?

Ja, dat is mogelijk. Via Mijn account kan je als bestuur een school toevoegen, zodat je bestuursrichtlijnen aan hen kunt meegeven. Als een school al een account heeft, dan kan je hen uitnodigen door het e-mailadres van dit account toe te voegen aan het bestuursaccount. De school ontvangt dan een mail om dit te bevestigen. 

Als de school al aan een besturenaccount gekoppeld is, kan de school onder Mijn account de huidige koppeling verwijderen en daarna door jullie toegevoegd worden.

Kunnen de scholen van een bestuur ook in elkaars plan kijken ter inspiratie?

Het staat gebruikers van het digitaal veiligheidsplan vrij om hun veiligheidsplan (pdf) met anderen te delen. Het account is alleen toegankelijk met bijbehorende inloggegevens.

Kunnen besturen in de schoolplannen kijken?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Het bestuur heeft wel de mogelijkheid om de voortgang van de scholen in te zien. Je kunt natuurlijk altijd zelf het veiligheidsplan in PDF opvragen bij de scholen onder je bestuur.